7. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

2023. szeptember 21-23.

2017-ben Pécsett több mint száz szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy legyen Tanuló Város Fesztivál, melyben a tanulás a felfedezés, öröm, megismerés és kíváncsiság kifejezése. Az először megrendezett esemény interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), melyhez kapcsolódóan a Pécs Város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. Az idei fesztivál mottója:

A tanulás öröme és haszna

A hatékony tudásmegosztás gazdasági, társadalmi/közösségi és környezeti dimenziói

Helyszín és időpont: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Kossuth tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben,

2023. szeptember 21-23. napokon 10.00-18.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Az idei Tanuló Város Fesztivál témái:

  • Okos és kreatív közösségek 
  • Identitás • Összetartozás és hagyomány
  • Környezet- és egészségfejlesztés

A PTE és Pécs Városa partnerségére alapozva idén három napon át számos szervezet és intézmény programján keresztül több mint húsz helyszínen fedezhetők fel a fenti témák. A gazdag kínálat zöme a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáira építve a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzést tárják a látogatók, résztvevők elé. A szervezők és a támogatók számára kiemelten fontos, hogy a kultúra városában az élményszerű tanulás legyen meghatározó az egyéni és közösségi tanulási formákban, melyek e város és térsége számára alapot és lehetőséget nyújtanak egy fejlődő, nyitott és reményeink szerint versenyképes közösség formálásához. A Pécsi Napok keretében idén is megszervezett Tanuló Város Fesztivál a partnerség és önkéntesség kiváló példája. A Fesztivál programsorolója méltán tükrözi azt a sokféleséget és minőségi irányultságot, melyek a világ számos pontján az UNESCO globális tanuló városait jellemzik Pécstől Corkig, vagy éppen Bristoltól Pekingig. A Smart City/Okos Város programban megvalósuló Science Shop célja közel hozni fiatalokhoz a digitalizáció révén erősödő tudományos és technológai innovációk gyakorlati példáit. Feltárul annak valósága, hogy a tudományos ismeretek elsajátítása egyszerre öröm és haszon.

Amennyiben kezdeményezésünk felkelti érdeklődését, várjuk jelentkezését itt, a Tanuló Fesztivál honlapján, ahol elérheti az idei fesztivál formálódó programját és itt töltheti fel intézménye bemutatkozását és felajánlásra javasolt tevékenysége(i) rövid ismertetőjét:

http://ptf.ckh.hu

A 2023. évi Pécsi Tanuló Város Fesztivál programjait a Civil Közösségek Háza koordinálja.

A 2023. évi 7. pécsi Tanuló Város Fesztivál szakmai partnerei: az UNESCO Globális Tanuló Város Hálózat (UIL-GNLC); MELLearN, PASCAL Int. Observatory Learning Cities Hálózata, ASEM LLL Hub és a pécsi Nevelők Háza Egyesület, EPALE Magyarország.