8. Pécsi Tanuló Város Fesztivál

2024. szeptember 19-21.

2017-ben Pécsett több mint száz szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy legyen Tanuló Város  Fesztivál, melyben a tanulás a felfedezés, öröm, megismerés és kíváncsiság kifejezése. Az először megrendezett esemény interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), melyhez kapcsolódóan a Pécs város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. Az idei fesztivál mottója:

Pécs – a fenntartható tanuló város

Zöld város – fenntartható tudástranszferek és képességfejlesztés

Helyszín és időpont: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Zsolnay Kulturális Negyed, Szent István tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben,

2024. szeptember 19-21. napokon 10.00-18.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Az idei Tanuló Város Fesztivál témái:

  • Zöld és digitális technológiák a XIII. Tudományfesztivál programban (Green and Digital Technologies in the XIII. Science Festival programme)
  • Fenntartható kultúra és közösség: hagyomány és korszerűség (Sustainable culture and community: Tradition and Modernity)
  • Egészség és jól-lét a fenntartható város környezetében (Health and Wellbeing in the Sustainable City)

A PTE és Pécs Városa partnerségére alapozva, számos szervezet és intézmény programján keresztül több mint tíz helyszínen fedezhetők fel a fenti témák három napon keresztül. A gazdag kínálat zöme a tanulás és a tudásátadás gyakorlati példáira építve a felfedezéses és élményközpontú ismeretszerzést tárják a látogatók, résztvevők elé. A szervezők és a támogatók számára kiemelten fontos, hogy a kultúra városában az élményszerű tanulás legyen meghatározó az egyéni és közösségi tanulási formákban, melyek e város és térsége számára alapot és lehetőséget nyújtanak egy fejlődő, nyitott és reményeink szerint versenyképes közösség formálásához. A Pécsi Napok keretében megszervezett Tanuló Város Fesztivál a partnerség és önkéntesség kiváló példája, amelynek a Facebookon is elérhető programsorolója méltán tükrözi azt környezet- és közösségorientált irányultságot, melyek az UNESCO globális tanuló városait jellemzik Pécstől Corkig, vagy éppen Bristoltól Pekingig smart és kreatív települések formálásával, ahol összekapcsolódnak a környezet, a társadalom és a gazdaság fenntarthatósága körül jelentkező témák, reflexiók a tudományos, technológiai innovációkra építve.
A vándorrendezvényként idén Pécsre érkező XIII. Tudományfesztivál célja közel hozni a fiatalokhoz a digitalizáció révén erősödő tudományos és technológai innovációk gyakorlati példáit. Feltárul annak valósága, hogy a tudományos ismeretek bővítése és a technológiai, digitalizációs készségek fejlesztése egyszerre öröm és haszon.

A 2024. évi Tanuló Város Fesztivált a pécsi Civil Közösségek Háza koordinálja. Hasznos link: http://ptf.ckh.hu

A 2024. évi 8. pécsi Tanuló Város Fesztivál szakmai partnerei: az UNESCO Globális Tanuló Város Hálózat (UIL-GNLC); MELLearN, PASCAL Int. Observatory Learning Cities Hálózata, ASEM LLL Hub és a pécsi Nevelők Háza Egyesület, EPALE Magyarország.